Zawiłości kuchni polskiej, innymi słowy co nas wyróżnia na tle kuchni innych narodów

Kuchnia polska ukształtowała się na przestrzeni wieków pod wpływem przeróżnych narodowości. W rezultacie powstała kompozycja, jaka zachwyca smakiem, wonnością, jest rozgrzewająca oraz sycąca. Jakie dania kuchni krajowej wyróżniają nas na tle innych krain?

Co wpłynęło na aktualną postać kuchni polskiej?
Polska przez stulecia stanowiła autentyczną mieszaninę kulturową. Obecne były w niej więc różnorodne tradycje, kompozycje i smaki. Krajowa kuchnia obejmuje w związku z tym detale tradycji żydowskiej, litewskiej, ukraińskiej, tatarsko – tureckiej, a nawet teutońskiej. Co istotne, nieomalże każdy region kraju może pochwalić się swoimi specjałami. Co innego zjemy w dawnej Galicji, czym innym słynie ziemia podlaska, co innego zaserwują nam wtedy, kiedy pojawimy się na Śląsku. Wskazać wolno także te dania, które typowe są dla całej kuchni lokalnej.

Bez czego rodacy nie wyobrażają sobie własnej diety?
Istotę stanowi oczywiście chleb. Wielu z nas nie potrafi z niego zrezygnować. W krajowej kuchni na dobre zagościły rośliny strączkowe, kwaszona kapusta oraz ogórki, kartofle, kasze, różne gatunki mięs.
Jakie są szablonowe polskie dania?
Tym, co wyróżnia nas na tle wielu innych narodów jest przede wszystkim to, iż najistotniejszym oraz w największym stopniu sycącym posiłkiem w ciągu dnia jest dla nas obiad. Tradycyjnie powinien składać się z dwóch potraw: zupy i drugiego dania. Dania, jakie zjeść można w Polsce to oczywiście:
•    pierogi z przeróżnymi farszami;
•    bigos;
•    gołąbki;
•    kotlet schabowy;
•    fasolka po bretońsku.
Lubimy pyzy, kopytka oraz knedle, których bazą są bezsprzecznie ziemniaki. Z przyjemnością przyrządzamy z nich też placki ziemniaczane.
Kuchnia lokalna ma właściwie wiele do zaoferowania. Cenią ją nie jedynie Polacy. Także przybywający do nas turyści podkreślają, że jest wyśmienita i sycąca.