Kraków- nie tylko budowlane zabytki, jednakowoż także przepyszna kuchnia
Kraków to na pewno jedno z najpiękniejszych oraz najbardziej dostatnich w tradycję lokalnych miast – nie da się kłócić z tym stwierdzeniem. Niemniej jednak stolica Małopolski to nie jedynie Wawel i ładne zabytki – to też kuchnia oraz regionalne dania oraz produkty, z których słynie Kraków. Wielu turystów zdaje się nie pamiętać o gastronomicznym dziedzictwie tego miasta, a szkoda, gdyż krakowscy kucharze mają się czym pochwalić, zwłaszcza, kiedy chodzi o dania i regionalne produkty.

kuchnia polska Kraków rezerwacja

   

Regionalne produkty z Krakowa
Nie byłoby kuchni bez idealnych artykułów. Kraków słynie w głównej mierze z fenomenalnego nabiału: ser gazdowski-gołka (pucok, kara), bundz (bunc), redykołka, bryndza podhalańska. Znaczącym powodzeniem cieszy się również masło rzuchowskie, sądecki miód spadziowy lub sól wielicka. Te produkty nieraz tworzą podstawy lokalnych dań kuchni Krakowskiej.

Kuchnia Krakowa – lokalne dania i potrawy
Chociaż kuchni Krakowa obfituje w mnóstwo przepysznych regionalnych produktów – turyści z reguły wypatrują gotowych dań, jakie za pomocą przeżyć kubków smakowych opiszą tradycję kulinarną stolicy Małopolski. I tutaj Kraków nie ma powodów do wstydu. Degustatorzy dań mięsnych mogą pokusić się o skosztowanie takich dań, jak jagnięcina podhalańska, tuszka gęsi zatorskiej czy jagnięcina jurajska z owcy olkuskiej. Potrawy rybne to natomiast karp w zalewie octowej czy też karp zatorski wędzony. Fanatycy zup powinni posmakować żurek po krakowsku lub też barszcz czerwony krakowski.
Jednakże to, z czego w najwyższym stopniu słynie Kraków w Polsce oraz na całym globie to nie danie główne, zupa czy przystawka – to przysmak, jaki można traktować jako zwykły specjał. Mowa naturalnie o Obwarzanku Krakowskim. Jego wygląd przypomina pierścień o obrysie koła. Wyróżniają go także specyficzne sploty, jakie wyglądem przypominają warkocz. Oryginalne obwarzanki muszą mieć średnicę między 12 a 17 centymetrów oraz ważyć do 120 gramów. W większości wypadków obwarzanki dekorowane są solą, sezamem, makiem lub kompozycją suszonych ziół.
Mniej legendarnym, chociaż też uznawanym za regionalny przysmak Krakowa jest chleb prądnicki. Jest to ciemne pieczywo, wypiekane na bazie zakwasu żytniego. Powierzchnia chleba zaciemniona jest otrębami żytnimi – chleb ten można rozpoznać też po charakterystycznych pęknięciach oraz grubej skórce (grubość od 4 do nawet 6 centymetrów).

http://mshg.pl/nasze-restauracje/kogel-mogel/   
Jak widać, Kraków stoi nie wyłącznie Wawelem oraz Sukiennicami – to również raj dla smakoszy, jacy poszukują oryginalnych, lokalnych regionalnych kuchni oraz towarów, za pomocą których są w stanie o dużo przyzwoiciej zapoznać Kraków i jego okolice.